Velikonoční vajíčka barvená přírodní cestou

07.04.2023

Velikonoce nám neodbytně klepou na dveře a možná už také přemýšlíte, jaká vajíčka letos pro koledníky nachystáte. Možností i barev je nespočet. My se zaměříme na ty přírodní, které si můžete za pár korun připravit doma.

Před samotným barvením je důležité vajíčka pořádně umýt a odmastit. K tomu výborně poslouží obyčejný ocet.

Víte, co symbolizují barvy vajíček?

  • Červená – láska, nový život, krev, oheň a veselí, červené vajíčko dívka barvila pro svého milého
  • Zelená – mládí, jaro, život, příroda
  • Žlutá – slunce, světlo, bohatá úroda, pokud dívka věnovala chlapci žluté vajíčko, znamenalo to odmítnutí
  • Modrá – čistota, víra, tímto vajíčkem dávala dívka chlapci naději

Velikonoční barvení, vaření i pečení vám usnadní tito pomocníci

.

.

.

.

Jaká barva vyhraje letos u vás?

.

Červeno-hnědá

.

Jedná se asi o nejznámější způsob barvení vajíček přírodní cestou. Do hrnce s vodou vložíme slupky přibližně z 10 cibulí, přidáme 2 lžíce octa, špetku soli a syrová, očištěná vejce. Vaříme na mírném ohni cca 30 min. Pokud chceme barvu výraznější, můžete vajíčka nechat v cibulové lázni do vychladnutí nebo přes noc.

Růžová

.

Červenou řepu nakrájíme na kostky a dáme povařit do hrnce s vodou. Přidáme 2 lžíce octa, necháme vychladnout a scedíme. Ve vzniklé lázni uvařená vajíčka obarvíme.

.

Červená

.

Červená vajíčka získáme stejným způsobem jako růžová jen je necháme luhovat delší dobu, nejlépe přes noc. Červeného odstínu docílíme také vařením v červeném vínu, do kterého opět přidáme 2 lžíce octa.

.

Zelená

.

Zelené barvy dosáhneme pomocí špenátu, kopřivy nebo natě z petržele. Do vývaru můžeme přidat také trochu kmínu. Vložíme uvařená vajíčka a necháme obarvit.

Modrá

.

Modrých vajíček docílíte pomocí červeného zelí. Půl hlávky nakrájíme na proužky, vložíme do hrnce, přidáme vejce, 2 lžíce octa a zalijeme vodou. Vaříme cca 20 minut, poté odstavíme a vejce necháme nejlépe přes noc v této lázni obarvit.

.

Hnědá

.

Uvaříme silnou kávu, do které přidáme 1 lžíci octa. Vložíme uvařená vejce a necháme obarvit.

.

Žlutá

.

Velikonočních vajíček žluté barvy docílíme pomocí kurkumy. Do litru vody dáme přibližně 4 lžíce tohoto koření a 2 lžíce octa. Opět vložíme vajíčka. Syrová uvaříme, pokud máme vejce už uvařená, můžeme takto barvit i zastudena.

Žádné jako druhé aneb co vejce, to originál

.

Chceme-li jednotlivá vajíčka odlišit nejen barevně, ale i vzorem, můžeme využít také plno různých metod. Po obarvení získají svůj originální design.

.

Dekorace z jarních lístečků

.

Nasbíráme si drobné lístečky nebo kvítky, které přiložíme na vajíčka, zabalíme do kousku látky (stará ponožka, silonka, záclona) a pořádně zavážeme. Takto připravená vajíčka vložíme do barevné lázně. Po obarvení vajíčko rozbalíme a lísteček vyndáme.

.

Provázková dekorace

.

Vajíčko omotáme provázkem a obarvíme. Poté provázek sundáme, vajíčko získá svůj originální design.

Ubrousková metoda

.

Na uvařená vajíčka (mohou být bílá nebo obarvená) přiložíme obrázek z vrchní potištěné části ubrousku a přilepíme.

.

Vosková metoda

.

Voskovou metodu můžeme využít různě. K barvení postačí obyčejná svíčka, včelí vosk nebo klasické dětské voskovky. Vosk rozehřejeme např. na lžíci nad čajovou svíčkou, pro urychlení můžeme používat i rozehřátý vosk přímo z čajové svíčky. Ke zdobení využijeme hlavičku špendlíku, který jsme si zabodli např. do obyčejné tužky. Špendlík namočíme do rozpuštěného vosku a začneme zdobit – nejčastěji pomocí teček nebo drobných čárek. Tento způsob se hodí na již obarvená vajíčka.

.

Dalším způsobem zdobení pomocí vosku je tzv. batika. Zdobíme uvařená, ale ještě neobarvená vejce. Použít můžeme jak bílý, tak i barevný vosk, který na vajíčku lépe uvidíme. Zdobíme stejným způsobem jako u předchozí metody. Ozdobené vajíčko ponoříme do vychladlé barevné lázně a necháme obarvit. Pokud chceme docílit vícebarevné dekorace, začínáme s barvením od nejsvětlejších odstínu po tmavé. Před každým dalším barvením přidáme nové voskové ornamenty. Nakonec vosk z nabarveného vajíčka očistíme – vajíčko lehce nahřejeme nad svíčkou a vosk opatrně setřeme.

Aby se vajíčka krásně leskla

.

Krásu vašich vajíček pozdvihne obyčejné sádlo. Stačí si vzít malé množství do dlaní a vajíčko s ním ze všech stran potřít. Vajíčka se budou krásně lesknout a půjdou rychle na odbyt.