Vánoční kalendář aneb kdy začít péct vánoční cukroví?

28.11.2023

S příchodem adventu je spojena řada událostí, na které se těšíme po celý rok. Ve městech se objevují vánoční trhy, rozsvěcí se vánoční stromky a všude nás obklopuje neodolatelná vůně vánočních punčů a svařených vín. A je to také nejlepší čas, kdy zahájit přípravy na vánoční pečení.

Chcete si pečení vánočního cukroví opravdu vychutnat? Naplánujte si jednotlivé kroky, abyste na nic nezapomněli a vše stihli v klidu a včas připravit. Některé cukroví je totiž dobré připravit s předstihem, jiné zase až na poslední chvíli. V dnešním článku se zaměříme na tradiční druhy a poradíme vám, kdy je nejlepší čas na jejich přípravu.

.

4 týdny do Vánoc

.

První adventní týden využijte k přípravě suchých druhů cukroví. Mezi takové patří perníčky, zázvorky, vanilkové rohlíčky, pracny, linecké ... Upečené cukroví uchovávejte v krabici na suchém a chladném místě.

.

3 týdny do Vánoc

.

Druhý adventní týden využijte k dopečení zbylého vánočního cukroví, které máte na svém seznamu. Z těch tradičních druhů to mohou být např. ořechy, išlské dortíky, pařížské rohlíčky, strojkové cukroví nebo třeba sádlovky, které můžete rovnou naplnit marmeládou, aby ji vsákly a do Vánoc krásně změkly.

.

2 týdny do Vánoc

.

Pokud ještě nemáte dopečeno, je nejvyšší čas finišovat. Máte-li na seznamu marokánky, žabí huby, ořechové suchary či kokosky, vrhněte se na ně. V toto období začněte také s plněním a zdobením dříve upečených druhů – išlské dortíky, linecké cukroví, perníčky, ořechy, strojkové cukroví, pařížské rohlíčky.

.

1 týden do Vánoc

.

Poslední týden před Štědrým dnem upečte sněhové pusinky a připravte nepečené cukroví – rafaela, rumové kuličky, čokoládové lanýže, plněné švestky, pralinky, vosí hnízda, ...

Chcete si naplánovat přípravu svého oblíbeného vánočního cukroví? Vytvořte si vlastní kalendář

.


.

.


.

Medové perníčky

.

Suroviny: 500 g hladké mouky, 180 g moučkového cukru, 125 g Hery, 2 vejce, 120 g medu, 1 rovná lžička jedlé sody, 2 vrchovaté lžičky skořice, 3 lžičky perníkového koření, trochu rumu

.

Postup: Heru rozehřejte v kastrůlku a smíchejte s medem. Suché suroviny vložte do mísy, přidejte rozehřátý tuk s medem a rum. Zpracujte hladké těsto a dejte minimálně na 30 min. do lednice. Těsto vyválejte na 3 mm plát a vykrajujte vánoční tvary. Skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v předehřáté troubě na 170 °C dozlatovat cca 10 minut. Horké perníčky potřete rozšlehaným vejcem – budou se krásně lesknout. Ke zdobení použijte bílkovou polevu. Tyto perníčky můžete upéct s předstihem, ale pozor, dají se jíst hned druhý den, tak ať vám do Vánoc vydrží ??.

Zázvorky

.

Suroviny: 150 g hladké mouky, 150 g cukru, 1 vejce, 1 žloutek, 5 g zázvoru, 1 lžičky prášku do pečiva, 1 lžička citronové kůry

.

Postup: Cukr, vejce se žloutkem, citronovou kůru a zázvor ušlehejte dohladka. Přidejte mouku s práškem do pečiva a zpracujte těsto. Vyválejte 3 mm plát, ze kterého vykrajujte libovolné tvary. Dejte na pech vyložený pečicím papírem a dejte přes noc do chladu. Pečte v předehřáté troubě na 170 °C dozlatova zhruba 10 minut.

.

Vanilkové rohlíčky

.

Suroviny: 420 g hladké mouky, 340 g másla, 100 g moučkového cukru, 160 g mletých vlašských ořechů, špetka soli, moučkový a vanilkový cukr na obalení

.

Postup: Všechny suroviny zpracujte v těsto a nechte přes noc odležet v lednici. Z těsta tvarujte malé rohlíčky, které dejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C dorůžova, přibližně 10 minut. Teplé obalujte ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Išlské dortíky

.

Suroviny na těsto: 210 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 20 g holandského kakaa, 40 g mandlí, 140 g másla, 1 lžička citronové kůry, 1 lžičky skořice

.

Suroviny na náplň: 100 g cukru krupice, 3 žloutky, špetka mleté vanilky, 1 lžíce rumu, 20 g rybízového džemu, 50 g pražených lískových oříšků

.

Suroviny na ozdobení: čokoládová poleva, vlašské ořechy

.

Postup: Všechny suroviny na těsto vložte do mísy a vypracujte hladké těsto, které zabalte do folie a nechte do druhého dne v lednici. Z těsta vyválejte přibližně 3 mm plát, vykrajujte kolečka, které přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Pečte přibližně 8 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Nechte vychladnout. Třetinu upečených koleček potřete džemem, druhou třetinu ořechovou náplní a spojte. Slepená kolečka potřete džemem, poslední třetinu oříškovou náplní a slepte dohromady. Nechte ztuhnout. Vrchní část namočte do rozehřáté čokoládové polevy, ozdobte půlkami ořechů a nechte zaschnout.

.

Příprava náplně: Žloutky, cukr a vanilku dejte do mísy a utřete. Přidejte rum, džem a oříšky.

.

Příprava čokoládové polevy: Ve vodní lázni rozehřejte 100 g másla, přidejte 100 g nasekané tmavé čokolády a pomalu zahřívejte dohladka.

.

Strojkové cukroví

.

Suroviny: 380 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 1 Hera, džem, čokoládová poleva

.

Postup: Z hladké mouky, cukru a Hery vypracujte těsto. Vložte do strojku a tvořte tyčinky o délce cca 5 cm, které skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C zhruba 12 minut. Upečené cukroví slepujte džemem a konce namočte do čokolády.

.

Tip: K přípravě můžete využít kuchyňské roboty Concept Element vybavené tvořítkem na výrobu cukroví.