Ulovte slevu měsíce a vyzkoušejte si lahodné recepty plné ovocné chuti!

01.02.2024

Milujete čerstvé citrusové šťávy nebo je často využíváte v kuchyni? Pak právě vám by se mohl hodit nový citrusovač. Model CE354x v bílém nebo černém provedení můžete během února získat za bezkonkurenční cenu pouhých 199 Kč.

Proč si pořídit lis na citrusy?

.

Lis na citrusy vám usnadní a urychlí získání čerstvé šťávy z citrusových plodů – pomerančů, limetek, citrónů, mandarinek nebo grapefruitů.

---

S lisem na citrusy dosáhnete maximální výtěžnosti bez velké námahy. Obsluha je jednoduchá, takže si zdravou šťávu dokážou připravit i děti.

---

Čerstvá citrusová šťáva je bohatá na vitamín C a další živiny. Používání citrusovače může zvýšit příjem těchto živin ve vaší stravě a přispět k celkovému zdraví.

---

Citrusovou šťávu můžete použít nejen k přípravě chutných nápojů, ale obohatit s ní i řadu pokrmů. Výborná je např. do domácích limonád, omáček, marinád, dezertů, salátů nebo zmrzliny.

---

Používáním čerstvé šťávy z citrusových plodů můžete snížit spotřebu balených šťáv, a tím omezit vznik plastového odpadu.

.


.

.

.


.

Vyzkoušejte chutné recepty s příchutí citrusové šťávy

.

Citrusový krevetový ceviche

.

Suroviny: Krevety, citronová šťáva, pomerančová šťáva, limetková šťáva, rajčata, cibule, chilli, koriandr, sůl, pepř.

.

Postup: Nakrájejte krevety na menší kousky a smíchejte s citronovou, pomerančovou a limetkovou šťávou. Přidejte nakrájená rajčata, cibuli, chilli a nasekaný koriandr. Osolte a opepřete. Před podáváním vložte do lednice vychladit.

Citronový koláč

.

Suroviny na těsto: 200 g sušenek, 100 g másla.

.

Suroviny na citronovou náplň: 1 slazené kondenzované mléko, 4 žloutky, citronová kůra z 1 citronu, citronová šťáva ze 3 citronů.

.

Suroviny na sníh: 4 ks bílků, 6 lžic krupicového cukru, 2 lžičky kukuřičného škrobu.

.

Postup: Sušenky rozmixujte, přidejte rozpuštěné máslo a smíchejte. Směs natlačte rovnoměrně na dno koláčové formy o průměru 18 cm. Pečte v troubě předehřáté na 190 °C dozlatova, cca 10 minut a poté vyndejte. Suroviny na citronovou náplň vyšlehejte dohladka, nalijte na upečený korpus a pečte na 160 °C 15 minut. Mezitím si ušlehejte bílky a po částech vmíchejte cukr a nakonec škrob. Sníh nastříkejte nebo pomocí lžíce navrstvěte po celém povrchu koláče a ožehněte opalovací pistolí nebo vložte na chvíli do trouby, dokud sníh nezezlátne. Dejte vychladnout do lednice.

Citrusový glazovaný losos

.

Suroviny: Filety lososa, pomerančová šťáva, med, sójová omáčka, česnek, zázvor, sůl, pepř.

.

Postup: Vytvořte marinádu smícháním pomerančové šťávy, medu, sójové omáčky, nastrouhaného česneku a zázvoru. Lososa dejte do této směsi marinovat a poté ho upečte nebo ugrilujte.

Mandarinkový sorbet

.

Suroviny: 1 kg mandarinek, 200 g cukru krystal, 1 lžíce pomerančového likéru.

.

Postup: Z mandarinek vymačkejte šťávu, přidejte cukr, likér (můžete vynechat, pokud nemáte) a mixujte do plného rozpuštění cukru. Směs nalijte do mělké nádoby vhodné do mrazáku. Dejte zamrazit. Přibližně po 40 minutách vytáhněte, zmrzlé kraje rozrušte pomocí vidličky směrem ke středu a vraťte do mrazáku. Opakujte každou půl hodinu, dokud nebude sorbet hladký a pevný (cca 4 h).

Citrusový dip

.

Suroviny: Smetana, zakysaná smetana, citronová šťáva, citronová kůra, česnek, sůl, pepř, čerstvý koriandr.

.

Postup: V míse smíchejte smetanu, zakysanou smetanu, citronovou šťávu, citronovou kůru a prolisovaný česnek. Přidejte nadrobno nasekaný koriandr a dochuťte solí a pepřem. Podávejte s čerstvými zeleninovými tyčinkami nebo chipsy.

Citronový krém Lemon

.

Suroviny: 3 citrony, 4 žloutky, 150 g cukru krupice, 100 másla.

.

Postup: Z omytých citronů ostrouhejte kůru a vymačkejte šťávu. Společně s ostatními surovinami dejte do menšího hrnce nebo nerezové misky a ušlehejte ve vodní lázni do zhoustnutí. Hotový krém můžete použít na koláče, palačinky, lívance, k naplnění rolád, tartaletek nebo s ním ochutit jogurt. V lednici vydrží až 2 měsíce.