Svatomartinské menu s chutí zahraničních tradic

09.11.2023

Svátek svatého Martina se slaví na mnoha místech na zemi a většinou je spojován také s tradičními pokrmy. Stejně jako u nás ve většině zemí hraje hlavní roli husa, která se zapíjí jak jinak než mladým vínem. Pojďte s námi ochutnat výběr tradičních pochoutek, které nesmí chybět na svatomartinské tabuli za hranicemi našeho státu.

Suroviny: 1 husa, mléko, sůl

.

Postup: Den předem husu pořádně nasolte zvenku i zevnitř dvěma plnými dlaněmi soli, dejte na pekáč a nechte přes noc odstát. Před pečením podlijte husu 300 ml vody, kůži potřete mlékem – dodá huse krásně zlatou barvu. Husu vložte do vyhřáté trouby (150 - 180 °C). Husu pečte odkrytou 2 hodiny a poté slijte vypečený tuk. Husu otočte na druhou stranu – pozor, ať ji nepropíchnete. Pečte dalších 45 minut dozlatova. Podávejte s domácími lokšemi a zelím.

.

Suroviny na lokše: 270 g vařených brambor, 100 g hladké mouky, 1 lžičky soli

.

Postup: Brambory nastrouhejte najemno. Přidejte mouku, sůl a zpracujte těsto. Z těsta vytvořte váleček, který rozdělte na stejné dílky, které rozválejte na tenké placky. Pečte z obou stran na suché pánvi, jednu po druhé.

.


.

.


Suroviny: 300 g husí foie gras, 35 ml bílé víno (sladké), 3 lžíce koňaku, čerstvě mletý pepř, muškátový oříšek, sůl

.

Postup: Vychlazená husí játra rozřízněte a důkladně očistěte od blan a žilek, které by kazily výslednou chuť. Troubu rozehřejte na 100 °C. Játra opepřete, osolte a posypte nastrouhaným muškátovým oříškem. Silou je namačkejte do malého keramického pekáče a podlijte vínem a koňakem. Zakrytý pekáček vložte do většího pekáče naplněného vodou a pečte cca 40 minut. Po upečení odeberte tuk, který vystoupal na povrch a dejte ho do misky. Povrch pekáčku překryjte pečicím papírem, zatižte a nechte 30 minut. Poté závaží odstraňte a zakrytá játra dejte na 24 h do chladu. Druhý den játra okryjte a vršek zalijte tukem, který jste po upečení odebrali stranou – předem rozehřejte. Dejte na 48 h do lednice. Podávejte na čerstvé bagetě s marmeládou z červené cibule nebo jinou sladkou ingrediencí (švestky, blumy, fíky).

Suroviny: 1 kg slepice, 1,5 dl oleje, 3 cibule, 3 rajčata, 4 dl bílého vína, 2 stroužky česneku, snítka petrželky, pažitka, tymián, mletý černý pepř, voda

.

Postup: Cibuli, česnek, petrželku a pažitku nakrájejte nadrobno. Slepici nakrájejte na menší kousky a opečte na oleji dozlatova, poté přidejte cibuli, promíchejte a poduste ve vlastní šťávě. Když se tekutina vyvaří, přidejte víno, osolte, opepřete, přikryjte poklicí a duste na mírném ohni. Když cibule zesklovatí přidejte nakrájená rajčata, česnek a promíchejte. Podle potřeby během dušení podlévejte střídavě vínem a vodou. Nakonec přidejte petrželku, pažitku a tymián a nechte omáčku zhoustnout.

.

Suroviny na fuži: 500 g mouky, 2 vejce, 1 lžička soli, 2 lžíce oleje, 1,5 dl vody

.

Postup: Mouku prosejte, uprostřed udělejte důlek, přidejte vejce, olej, sůl, vodu a zpracujte v hladké těsto. Rozdělte na dva díly a vyválejte na tenký plát. Těsto krájejte na menší čtverečky cca 4x4 cm. Jednotlivé čtverečky přeložte (dobře se dělá přes rukojeť vařečky) tak, aby se opačné konce spojily a vytvořily trubkovité těstoviny – fuze. Hotové těstoviny nechte chvíli oschnout a poté uvařte ve slané vodě, dokud nevyplavou.

.


.

.


Suroviny na těsto: 1 hrnek teplého mléka, 1 lžíce sušeného droždí, 1 vejce, 1 lžičky vanilkového extraktu, 3,5 hrnku hladké mouky, 3 lžíce cukru, špetka soli, 200 g měkkého másla

.

Suroviny na náplň: 300 g bílého máku, 100 g marcipánové hmoty, 3 šálku moučkového cukru, 100 g vlašských ořechů, 100 g blanšírovaných mandlí, 2 lžíce kandované pomerančové kůry, 2 lžíce zakysané smetany, 3 dlouhé piškoty

.

Suroviny na polevu: 1 hrnek moučkového cukru, 3 lžíce mléka, sekané mandle

.

Ostatní suroviny: 1 vejce, 2 lžíce mléka

.

Příprava náplně: Mák a ořechy spařte vroucí vodou. Po 15 minutách přeceďte a dejte stranou. Dvakrát umelte společně s mandlemi. Marcipánovou hmotu s cukrem vložte do mixéru, přidejte mletý mák s mandlemi, nadrcené piškoty, pomerančovou kůru, smetanu a vytvořte kompaktní hmotu.

.

Postup: Droždí smíchejte s moukou, solí a cukrem. Přidejte 2 lžíce změklého másla, mléko, vejce a vanilkový extrakt. Rychle zpracujte hladké těsto, které vložte na hodinu do lednice. Vychladlé těsto rozválejte na obdélník cca 30x15 cm. Na těsto rovnoměrně rozetřete máslo (cca 0,5 cm od okrajů). Z vrchu přiklopte 1/3 těsta, spodní částí poté celé překryjte. Okraje dobře slepte a vyválejte na obdélník 25x20 cm. Opět složte stejným způsobem, zabalte do potravinářské fólie a dejte na hodinu do lednice. Takto opakujte celkem 3x a mezi válením těsto 30 minut chlaďte. Nakonec těsto zabalte do fólie a dejte přes noc do lednice. Před přípravou nechte těsto 20 minut vyndané z lednice. Těsto rozválejte na pomoučeném vále na obdélník cca 65x35 cm. Rozřízněte na polovinu podél dlouhé strany. Každý proužek nakrájejte na 12 trojúhelníků. Náplň rozetřete na trojúhelníky, od okrajů nechte malý prostor. Trojúhelníky začněte balit od základny, uprostřed udělejte zářez, jemně ohněte a croissant srolujte. Přendejte na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte utěrkou a nechte, dokud nezdvojnásobí svůj objem (cca 1 h). Vykynuté croissanty potřete vajíčkem rozšlehaným s mlékem. Pečte v předehřáté troubě přibližně 20 minut na 180 °C dozlatova. Teplé croissanty polijte polevou, kterou připravíte smícháním cukru a mléka, a posypte nasekanými mandlemi.

.


.

.


Suroviny na vývar: vnitřnosti, krk, křídla z husy, 3 kuličky celého bílého pepře, 2 lžičky soli, 4 kuličky nového koření, 2 hřebíčky, 2 bobkové listy

.

Suroviny na polévku: 5 dcl husí krve, 1 lžička soli, 1 dcl mouky, 1 dcl moučkového cukru, 2 špetky čerstvě mletého bílého pepře, 1 lžičky mletého zázvoru, 1 lžičky mletého hřebíčku, 0,25 dcl bílého balzamikového octa, 1 dcl vína madeira, 5 lžic brandy

.

Ostatní suroviny: 3 jablka, 3 lžíce másla, 200 g sušených švestek, 10 g nasekané pažitky, petrželky nebo fenyklových klíčků

.

Příprava vývaru: Opláchnuté husí vnitřnosti vložte do velkého hrnce, zalijte studenou vodou a dejte vařit. Přidejte sůl, bílý pepř, nové koření, hřebíček, bobkové listy a vařte asi 1,5 h. Vývar sceďte do jiného velkého hrnce. Husí vnitřnosti dejte stranou. Jablka oloupejte, nakrájejte na malé kostičky a smažte na másle cca 5 minut. Poté odstavte. Sušené švestky dejte do hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu. Dejte stranou.

.

Příprava polévky: Krev přeceďte a společně s moukou šlehejte, dokud nebude bez hrudek. Vezměte hrnec s vývarem a za stálého míchání přidejte směs krve a mouky. Polévku zahřejte a vařte za stálého míchání 5 minut. Stáhněte plamen a přidejte sůl, cukr, ocet, bílý pepř, zázvor, mletý hřebíček, koňak a madeiru. Do teplých polévkových talířů dejte smažená jablíčka, sušenou švestku, na kostičky nakrájené kostičky a přelijte teplou polévkou. Ozdobte nasekanou pažitkou, petrželkou nebo výhonky fenyklu.

Suroviny: 250 g hladké pšeničné mouky, 40 g třtinového cukru, 1 balení sušeného droždí, špetka soli, 1 šálku rostlinného mléka (mandlové, sójové), 35 g másla, 2 lžičky citronové šťávy, 1 lžička strouhané citronové kůry, vejce na potření, rozinky na ozdobení

.

Postup: V míse smíchejte mouku, cukr, droždí a sůl. Přidejte mléko, máslo, citronovou šťávu a nastrouhanou kůru. Všechny suroviny promíchejte, dokud nevznikne hladké těsto. K hnětení můžete využít kuchyňský robot. Těsto přikryjte a nechte v teplém místě 15 minut kynout. Vykynuté těsto rozdělte na 4 díly a z každého vytvořte „Stutenkerle“ (postavu muže). K vytvoření obličeje a knoflíků použijte rozinky. Dejte na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte vlhkým hadříkem a nechte ještě 40 minut kynout. Nakonec potřete rozšlehaným vejcem, vložte do trouby předehřáté na 185 °C a pečte cca 25 minut.

.


.

.


.

České svatomartinské menu

.

Pokud chcete být i letos věrní našim tradičním pokrmům, můžete se inspirovat v našem dřívějším článku „Připravte si svatomartinské menu v pohodlí domova“.

Svatomartinské víno

.

K oslavám svátku sv. Martina patří na mnoha místech, zejména ve vinařských oblastech, slavnost svatomartinského vína. Jedná se o ochutnávku mladých vín, podle které se většinou pozná, jak kvalitní bude daný ročník. A podle tradičního zvyku si se Svatomartinským vínem můžeme přiťuknout na sv. Martina, tedy 11. 11. přesně v 11 h.


.

.


.