Silvestrovská grilovačka

30.12.2023

Plánujete Silvestr oslavit v soukromí ve společnosti rodiny nebo svých přátel? A co si tento den zpestřit chutnou a zároveň poslední grilovačkou letošního roku? Přinášíme vám pár lahodných receptů, se kterými si oslavu nového roku zajisté naplno vychutnáte.

.


.

Na pořádný hlad

Bůček na grilu

.

Suroviny: 1 kg vepřového bůčku (bez kosti a kůže), 8 stroužků česneku, šalvěj, majoránka

.

Suroviny na marinádu: 4 lžíce olivového oleje, 100 ml černého piva, šťáva z 1 citronu, 1 lžička mletého pepře, 1 lžička tymiánu, sůl, pepř

.

Postup: Suroviny na marinádu smíchejte v misce. Šalvěj a majoránku nasekejte nadrobno a smíchejte s prolisovaným česnekem. Bůček potřete směsí bylinek a česneku a naložte do marinády nejlépe přes noc. Naložené maso pozvolna grilujte, otáčejte a potírejte zbylou marinádou.

Pikantní kuřecí křídla

.

Suroviny: kuřecí křídla, plátky anglické slaniny, 50 ml kečupu, 50 ml vinného octa, 2 lžíce třtinového cukru, 1 stroužek česneku, 1 lžíce medu, 1 lžíce olivového oleje, špetka chilli koření, 1 lžíce uzené mleté papriky, sůl, pepř

.

Postup: Připravte marinádu. Do hrnku nalijte 150 ml vody a přiveďte ji k varu. Přidejte nadrcený stroužek česneku, cukr, med, kečup, ocet, olej, chilli, uzenou papriku, špetku černého pepře a půl lžičky soli. Povařte 5 minut. Kuřecí křídla očistěte, vložte do marinády a dejte na 30 minut do lednice. Naložená křídla obalte v plátku slaniny, vložte na rozpálený gril a opékejte, dokud nebude slanina křupavá. Během pečení potřete zbylou marinádou.

BBQ žebírka

.

Suroviny: vepřová žebra, 150 ml octa, 150 ml sladké chilli omáčky, 150 g másla, 5 stroužků česneku, 1 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce třtinového cukru

.

Suroviny na marinádu: 3 lžíce hladké mouky, 3 lžíce kečupu, lžička cukru, sůl, pepř

.

Postup: V misce smícháme všechny suroviny na marinádu, směsí potřete žebra a dejte přes noc do lednice. Do hrnku nalijte ocet, přidejte chilli a sójovou omáčku, cukr, česnek a nechte projít varem. Míchejte, aby se omáčka nepřipálila. Přidejte máslo a nechte rozpustit. Žebra vyndejte z lednice. Pokud si chcete usnadnit práci, žebra si předpečte v troubě. Před pečením je nechte alespoň hodinu v pokojové teplotě, poté je potřete marinádou a dejte péct na 100 °C v zakrytém pekáči po dobu cca 2 h. Občas můžete potřít marinádou. Předpečená žebra potřete opět marinádou a dodělejte na grilu. Pokud nechcete žebra předpékat, potřete je marinádou, zabalte do alobalu a vložte na mírně roztopený gril. Pečte přibližně 2,5-3 h, dokud není maso měkké. Maso musíte hlídat, obracet a občas potřít. Nakonec žebra vyndejte z alobalu a 15 minut grilujte napřímo, aby chytla barvu. Hotová žebra nechte 10 minut odpočinout.

.


.

.

.

.


.

Chuťovky k pivu

Grilované krevety

.

Suroviny: předvařené krevety s ocáskem, česnek, petrželová nať, šťáva z citronu, olivový olej, sůl, pepř

.

Postup: Opláchnuté a osušené krevety napíchněte cca po 5 kusech na špejle. Do misky vložte najemno nasekaný česnek, přidejte olej, citronovou šťávu, nasekanou petrželovou nať, sůl, pepř a promíchejte. Krevety bohatě potřete směsí a dejte alespoň na hodinu do lednice. Vkládejte na rozpálený gril, grilujte dozlatova a hned podávejte.

Grilované švestky ve slanině

.

Suroviny: sušené vypeckované švestky, plátky anglické slaniny, koňak (brandy nebo portské víno)

.

Postup: Švestky dejte do misky, zalijte alkoholem a nechte přes noc odležet. Poté švestky osušte a každou obalte v plátku slaniny a upevněte párátkem. Na rozpáleném grilu opékejte z obou stran dozlatova. Servírujte teplé.

Bylinkové bagetka

.

Suroviny: bageta, máslo, česnek, bylinky (bazalka, petrželka, libeček ...), sůl, pepř

.

Postup: Máslo nakrájejte na menší kousky a dejte do misky lehce změknout. Poté přidejte prolisovaný česnek, nadrobno nakrájené oblíbené bylinky, osolte, opepřete a vše utřete. Množství uzpůsobte počtu baget, které budete chystat. Bagety nakrájejte na tenké plátky a potřete bylinkovým máslem. Složte do původního tvaru bagety, zabalte do alobalu a vložte na gril. Opékejte z obou stran dokřupava.

.


.

.

.

.


.

Sladká tečka na konec

Grilovaný ananas

.

Suroviny: ananas, cukr, rum, čerstvá máta

.

Postup: Ananas zbavte slupky, nakrájejte na kolečka a vykrojte tvrdý střed. Vložte do misky, zakápněte rumem a posypte cca 3 lžicemi cukru. Dejte odležet do lednice alespoň na 2 h. Ananas nechte okapat a grilujte na středně rozpáleném grilu z obou stran doměkka. Podávejte teplé zasypané čerstvě nasekanou mátou.

Grilované ovocné špízy

.

Suroviny: ovoce podle chuti (kiwi, jahody, ananas, žlutý meloun, banány, hroznové víno, jablka, hrušky), cukr, mletá skořice

.

Postup: Ovoce omyjte, oloupejte, velké plody nakrájejte na menší kousky a namočte do alkoholu. Poté střídavě napichujte na špejle a obalte ve směsi cukru a skořice. Vložte na rozpálený gril a lehce z každé strany ogrilujte, dokud cukr nezačne karamelizovat.

.


.

.

.

.


.