Průvodce světem trub aneb jaké funkce a technologie trouby Concept nabízí

23.10.2023

Moderní spotřebiče jsou vybavené řadou funkcí a technologií, ve kterých je občas obtížné se zorientovat. V dnešním článku se zaměříme na vestavné trouby. Pokusíme se shrnout vše, co trouby Concept nabízí a vysvětlit vám jednotlivé pojmy.

Jaký je rozdíl mezi statickým a horkovzdušným ohřevem?

.

Trouby mohou nabízet buď statický nebo horkovzdušný ohřev.  Jaký je v nich rozdíl?

.

Během statického nebo také klasického ohřevu se aktivují pouze topná tělesa na stěnách trouby bez proudění vzduchu. Tento způsob pečení je vhodný na přípravu pokrmů, které vyžadují pomalejší pečení a měly by zůstat uvnitř suché, např. chleba, dorty, koláče, sušenky, sněhové pusinky, piškoty ...

.


.

.


.

Horkovzdušný ohřev

.

Horkovzdušný ohřev nabízí dvě varianty – s ventilátorem nebo s kruhovým topným tělesem. Naprostá většina vestavných trub Concept využívá obě možnosti. Během pečení je horký vzduch rovnoměrně rozšířen po celém vnitřním prostoru trouby, a díky tomu umožňuje péct rychleji a více plechů najednou. V horkovzdušné troubě si tedy můžete připravit několik jídel současně, aniž by se promíchaly jejich chutě a vůně. Tím ušetříte plno času i spotřebované energie. Horkovzdušné pečení je vhodné také na rozmrazování nebo kynutí. A rozdíl je i v teplotě. Oproti statickému ohřevu můžete v horkovzdušné troubě používat až o 20 °C nižší teploty.  

.


.

.


.

Speciální trouby

.

Parní trouby

.

Parní trouba přináší zdravý a rychlý způsob přípravy pokrmů. Jídlo připravené v páře si uchovává vitamíny, minerály a další důležité živiny. Pokrmy jsou dietní, protože během jejich přípravy v páře nepotřebujete žádné tuky. Jídlo je tedy lehčí, zdravější, a hlavně chutnější než při běžné tepelné přípravě. Současně neztrácí na objemu, zachová si svou přirozenou barvu, maso je lépe propečené, šťavnaté a vytvoří krásně křupavou kůrku. Pára je vhodná také na rozmrazování, blanšírování a ohřívání potravin.

.

Chcete se dozvědět více? Přečtěte si náš článek „Jaké výhody přináší pečení v páře?

.


.

.


.

Vestavné trouby s mikrovlnným ohřevem

.

Chytře vymyšlená trouba, která v sobě kombinuje horkovzdušnou a mikrovlnnou troubu. Díky svému multifunkčnímu využití a kompaktním rozměrům s výškou pouhých 45 cm je ideálním řešením do menších kuchyní.

.


.

.


.

Trouba s funkcí Air Fry

.

Air Fry funkce kombinuje horní a zadní grilovacího těleso s ventilátorem a společně se speciálním grilovacím košem zajistí stejné výsledky jako z horkovzdušné fritézy.

.

Fritovací koš – hlavní předností fritovacího koše je jeho perforované zpracování, přes které nepřetržitě proudí horký vzduch. Pokrmy jsou tedy rovnoměrně propečené bez nutnosti jejich obracení. Ve fritovacím koši připravíte hranolky a další oblíbené křupavé pochoutky zdravěji s žádným nebo minimálním množstvím oleje.

.

.


.

.


.

Samočisticí trouby, které vám ušetří plno práce i času

.

Další oblíbenou a velmi praktickou vychytávkou trouby je samočisticí funkce. Ušetří vám plno práce i času, který byste jinak věnovali zdlouhavému drhnutí připálených nečistot. Samočisticích funkcí je hned několik a každá funguje na jiném principu. Pojďme si je blíže představit ...

.

.

Pyrolytické čištění

.

Během samočisticí funkce pomocí pyrolýzy dochází k rozpálení varného prostoru na extrémně vysokou teplotu (cca 450 °C), která přemění veškeré nahromaděné nečistoty, tuky a usazeniny na popel. Po ukončení čištění stačí nechat troubu vychladnout a následně vytřít vlhkým hadříkem. Rychlé, jednoduché a vysoce efektivní.

.

Chcete se dozvědět více? Přečtěte si náš článek „Proč si pořídit troubu s pyrolýzou?

.


.

.


.

Katalytické čištění

.

Samočisticí trouby s katalýzou jsou vybaveny katalytickými vložkami, které se starají o čistotu vnitřního prostoru. Jsou opatřeny speciálním porézním materiálem, který zabraňuje usazování nečistot na bočních stranách trouby. Proces samočistění probíhá rovnou během pečení, kdy vložky vzniklé nečistoty absorbují a vypálí. Po vychladnutí stačí troubu vytřít vlhkým hadříkem.

.

Prohlédněte si všechny katalytické trouby Concept

.

Chcete se dozvědět více? Přečtěte si náš článek „Jak funguje katalytické čištění trouby?

.


.

Parní čištění

.

Horká pára změkčí nečistoty uvnitř trouby, které jdou následně lehce setřít. Stačí naplnit zásobník na vodu a aktivovat funkci parního čištění.

.


.

.


.

Čistění vodou Aqua Clean

.

Čištění trouby vodou lze využít u všech modelů vestavných trub Concept. Stačí nalít na pečicí plech 400 ml vody, zvolit "Spodní a horní ohřev" s teplotou 90 °C a nechat běžet půl hodiny. Horká pára uvolní mastnotu a jiné nečistoty, takže je lehce setřete pomocí houbičky nebo utěrky. Nakonec stačí vnitřek trouby umýt teplou jarovou vodou.

Jaké funkce pečení trouby nabízí?

.

Každá trouba nabízí určitý počet funkcí pečení. Jedná se o různé druhy a kombinace ohřevu. Jednotlivé funkce jsme podrobně popsali v našem dřívějším článku „Jak na funkce trouby?“.

.


.

Další chytré funkce a technologie

.

Teleskopické výsuvy – usnadní manipulaci s horkými pokrmy

.

Pizza kámen – slouží k přípravě domácí pizzy jako z kamenné pece. Rozpálený kámen rychle odsaje vlhkost ze spodní části těsta a postupně ji uvolňuje zpět do prostoru. Díky tomu je korpus perfektně křupavý. Je vhodný také na přípravu domácího chleba, koláčů nebo sušenek.

.

Automatické programy trouba automaticky nastaví režim pečení, teplotu i čas podle zvoleného pokrmu

.

Tlumené zavírání dveří SOFT CLOSING DOOR - důmyslný systém pro tlumené dovírání dveří

.

Snadno rozebíratelná dvířka – sklo ve dvířkách lze rychle a jednoduše vyjmout a vyčistit bez nutnosti demontáže celých dveří

.

Ochlazovací ventilátor – zajišťuje bezpečnou teplotu trouby

.

Zamačkávací knoflíky PUSH PULL – usnadňují údržbu ovládacího panelu

.

Opožděný začátek pečení – trouba se zapne v nastavený čas

.

Minutka – umožňuje nastavení požadovaného času připomenutí

.

Dětská pojistka - zabrání dětem spustit nebo přenastavit zvolený program

.

.


.

Konfigurátor kuchyní

.

Sestavte si kuchyň na míru. S vizualizací vám pomůže náš konfigurátor kuchyní, ve kterém můžete modelovat svůj sen. Vybírat můžete z designových linií, materiálu a barvy kuchyňských skříněk, pracovní desky, obkladů i podlahy. Jak konfigurátor funguje a jak ho správně používat se dočtete v našem článku „Nový konfigurátor kuchyní pro plnění vašich snů“.

.


.

Přečtěte si další související články

.