Nepusťte si vedro domů aneb jak se v létě příjemně ochladit

20.06.2023

Horké letní dny je příjemné trávit u vody, ale co dělat, když se vám vedro nastěhuje domů? Pokud nemáte klimatizovanou domácnost, máme pro vás pár typů, jak rychle a jednoduše docílit příjemného prostředí vašeho domova i v těch nejtropičtějších dnech.

Mobilní klimatizace 

.

Řešení přináší mobilní klimatizace, jejíž hlavní výhodou oproti pevným klimatizačním jednotkám je snadná instalace bez nutnosti stavebních úprav. Zároveň nejste omezeni pouze na jednu místnost, ale můžete ji snadno přemístit kamkoliv zrovna potřebujete. Do místnosti fouká chladný vzduch a teplý odvádí pomocí hadice a speciální okenní soupravy ven. A modely Concept toho dokáží ještě víc, protože nabízí tři různé režimy provozu: chlazení, odvlhčování a ventilátor. Nenechte vedro znepříjemnit vaši domácí pohodu.

Ochlazovače

.

Další možností příjemného osvěžení jsou ochlazovače. Ke zchlazení vzduchu využívají vodní filtr, přes který se vzduch ochlazuje a fouká do místnosti. Jsou vhodné především do suchých místností, protože vzduch nejen ochladí, ale také zvlhčí.

Letní ventilátory

.

Poslední variantou jsou klasické letní ventilátory, které vytvářejí proud chladného vzduchu a rozhání ho po místnosti. Vybírat můžete ze stojanových a stolních modelů nebo moderních a elegantních sloupových.

Jaký je rozdíl mezi klimatizací, ochlazovačem a ventilátorem?

  • Mobilní klimatizace fouká chladný vzduch do místnosti a odvádí ten teplý pomocí hadice ven. Díky tomu je klimatizace velice účinná, výkonná a především bezúdržbová. Stačí jen přidělat hadici k oknu a poté přístroj funguje zcela sám. Mobilní klimatizace je nejúčinnější a nejvýkonnější. Dokáže stáhnout teplotu v místnosti o více jak 5 °C.
  • Ochlazovač vzduchu žene vzduch přes vodu, což znamená nutnost doplňování a menší chladicí výkon. Výhodou však je, že neobsahuje kompresor a je tím pádem tišší. Ochlazovač funguje také jako zvlhčovač. Ochlazovač vzduchu je mírnější. Srazí teplotu v místnosti zhruba o 3 °C.
  • Letní ventilátor způsobuje svým rotačním pohybem cirkulaci vzduchu – na jedné straně nasává vzduch a na druhé jej opět vyvádí. Ventilátory dělíme na bezlopatkové a lopatkové, dále také na stolní, stojanové a sloupové. Letní ventilátor vzduch neochlazuje, pouze odvádí teplý vzduch na základě rotace způsobující cirkulaci vzduchu, ale teplotu vám v místnosti nestáhne.