Jak zpracovat sklizeň ze zahrádky, aby nám co nejdéle vydržela?

14.08.2023

Srpen je pro každého zahrádkáře ve znamení sklizně. Dozrává plno druhů ovoce i zeleniny, takže je na čase vymyslet, jak s úrodou naložit, abychom z ní mohli čerpat nejlépe po celý rok.

Dejte úrodu do sušičky – zachová si vitamíny a vydrží vám po celý rok

.

Usušit můžete takřka jakékoliv ovoce i zeleninu ze zahrádky, dokonce i bylinky. Jedná se o nejzdravější metodu pro dlouhodobé skladování. Sušené ovoce i zelenina si totiž v sobě uchovávají velké množství vitamínů, vlákniny a antioxidantů. Sušeným ovocem můžete zahánět chuť na sladké po celý rok nebo s ním dochutit nejrůznější kaše, jogurty či domácí müsli. Zelenina si sušením zachová svou výraznou chuť, takže je skvělá do polévek.

.

Jaké plody používat na sušení?

.

Na sušení volte vždy jen zralé plody ovoce i zeleniny, nikoliv přezrálé nebo nahnilé. Před sušením je důkladně umyjte a nechte uschnout. Ovoce vypeckujte a zbavte jádřinců. Krájejte na stejně velké kousky, aby sušení probíhalo rovnoměrně. Jednotlivé kousky vyskládejte na plata sušičky tak, aby se nepřekrývaly. Čas a teplotu sušení uzpůsobte jednotlivým druhům.

Jak poznám správně usušené ovoce?

.

Dobře usušené ovoce má být kožnaté a ohebné.

.

Jak poznat správně usušenou zeleninu?

.

Dobře usušená zelenina mát být suchá a lámavá.

.

Jak poznám správně usušené bylinky?

.

Dobře usušené bylinky mají být drolivé.

Jak sušené plody skladovat?

.

Usušené ovoce i zeleninu nechte vychladnout a uzavřete v zavařovací sklenici nebo v jiné nádobě s kvalitním těsněním, aby se k nim nedostala vlhkost. Skladujte na suchém a tmavém místě s teplotou ideálně kolem 10 °C.

.

.

.

.


.

Zavařená úroda vydrží i několik let

.

Zavařování neboli sterilizace je další způsob, jak si své pěstitelské úspěchy uchovat co nejdéle. Zavařit lze opět téměř cokoliv a na různé způsoby. Z ovoce např. kompoty, marmelády, džemy nebo povidla. Zeleninu můžete naložit do sladkokyselých nálevů, do oleje, připravit domácí čalamádu, kečup, protlak, lečo a plno dalších pochoutek. Možností je nespočet. Během zavařování zlikvidujete veškeré bakterie, které by se mohly ve sklenici vyskytovat a působit neplechu. Díky tomu vám zavařeniny vydrží správně skladované i několik let.

V čem můžete zavařovat?

.

Pokud nemáte doma zavařovací hrnec, který vám zavařování maximálně usnadní, můžete k zavařování využít také běžnou či mikrovlnnou troubu, myčku nádobí nebo jen velký hrnec.

.

Jaké plody se hodí k zavařování?

.

Pokud nechcete, aby se vám zavařenina brzy zkazila, volte i zde pouze zralé a zdravé plody. 

.

Jak skladovat zavařené ovoce a zeleninu?

.

Sklenice nechte po zavařování v pokojové teplotě pomalu vychladnout. Poté zkontrolujte víčka, jestli dobře těsní. Každou sklenici doporučujeme označit štítkem, abyste měli přehled o obsahu a datu zavaření. Dobře těsnící a vychladlé sklenice uschovejte v chladném a temném místě – ideálně ve sklepě.

.

.

.

.


.

Naplňte mrazáky

.

Také během mražení si ovoce i zelenina uchovají většinu svých vitamínů, minerálů a dalších prospěšných látek. K uskladnění používejte speciální sáčky do mrazáku, které jsou pevnější a mají popisovací pole, na které si poznamenejte, co do mrazáku vkládáte.

.

Jak správně zamrazit ovoce?

.

Ovoce omyjte, usušte, rozložte na tác vyložený pečicím papírem a dejte zamrazit. Až poté dejte do igelitového sáčku, vymačkejte co nejvíce vzduchu a uložte zpátky do mrazáku. Jednotlivé kousky se tak nebudou k sobě vzájemně lepit a můžete si postupně odebírat množství podle potřeby, aniž byste museli rozmrazovat celý sáček.

.

Jak správně zamrazit zeleninu?

.

Pokud chcete prodloužit trvanlivost skladování v mrazáku, doporučujeme zeleninu před zmrazením blanšírovat. Zeleninu nakrájejte na kousky, vložte do horké vody a poté rychle zchlaďte. Zničíte tak většinu bakterií a prodloužíte skladovací dobu až na 12 měsíců.

Jak dlouho mi ovoce a zelenina v mrazáku vydrží?

.

Skladování ovoce a zeleniny v mrazáku není věčné. Doporučujeme udělat zásoby, které dokážete nejdéle do roka spotřebovat. U zeleniny, která neprošla před zmražením blanšírováním, je skladovací doba kratší, max. 5 měsíců.

.

Jaké plody nejsou k mražení vhodné?

.

Do mrazáku se nehodí plody, které mají vysoký obsah vody. Mražením totiž ztrácí na své kvalitě. Jedná se např. o brambory, listové saláty, rajčata, okurky, papriky, cukety nebo meloun.

.

.