Jak vyčistit indukční a sklokeramickou desku ekologicky a levně?

07.08.2023

Indukční i sklokeramické desky patří mezi spotřebiče, které jsou úsporné na energii a lehce se udržují. Dnes vám představíme pár typů a vychytávek, jak si tyto spotřebiče vyčistit levně a ekologicky. Použijeme věci, které máte běžně doma. Ušetříte tak svůj čas strávený v obchodě i peníze za nákup drahé chemie.

Velkou výhodou sklokeramických desek je jejich hladký povrch, který se velmi dobře čistí. Nechcete-li si do budoucna přidělávat práci, nenechávejte nečistoty po vaření zaschnout. Jejich čištění tak bude mnohem lehčí a rychlejší. Vystačíte si pouze s hadříkem namočeným v jarové vodě.

Na co si dát pozor?

Indukční a sklokeramické desky jsou sice nenáročné na údržbu, ale musíte k nim přistupovat jemně. Při čištění v žádném případě nepoužívejte:

 
  • drsné houbičky
  • nože a jiné ostré předměty
  • abrazivní prostředky nebo agresivní čisticí prostředky (spreje na čištění pečicích trub)
  • odstraňovače skvrn

Jak si poradit v případě odolnějších skvrn či drobných škrábanců?

.

Odolné skvrny

.

Na zaschlé a jiné odolnější skvrny nalijte ocet, nechte působit a přibližně po 10 minutách otřete.

.


.

Drobné škrábance

.

Objevíte-li na své desce drobné škrábance, nezoufejte. I těch se dokážete celkem jednoduše zbavit. V malé misce smíchejte dvě lžičky jedlé sody a jednu lžičku vody. Namočte si měkkou houbičku, přidejte vytvořenou pastu (musí být mokrá) a lehce vyleštěte poškozená místa. Nechte zaschnout a poté otřete jemným hadříkem. Místo jedlé sody můžete použít i zubní pastu.

.


.

Duhové skvrny

.

Pokud se vám na desce objeví tzv. duhové skvrny, pomůže cokoliv, co obsahuje alkohol. Stejně dobře poslouží i octový roztok.

.


.

Připečené zbytky pokrmů

.

Připečené zbytky pokrmů, popř. vrstvu mastnoty odstraňte speciální škrabkou na sklo. Pokud ji zrovna nemáte při ruce, dobře poslouží i citronová šťáva. Zaschlé skvrny pokapejte šťávou z citronu a nechte 20 minut působit. Poté půjdou nečistoty lehce setřít čistým hadříkem.

.


.

.