Jak uchovat dýni do posledního semínka?

30.10.2023

Už jste letos ochutnali dýni na milion způsobů a stále vám ji doma plno zbývá? Udělejte si zásoby na zimu, zajisté přijde k chuti.

Dýni lze uchovat několika způsoby. Máte-li vhodné podmínky, můžete ji skladovat celou. Zralá a zdravá dýně vydrží i půl roku. Dalšími způsoby, jak si dýni uchovat, je sušení, zmrazení nebo zavařování.

.

SUŠENÁ DÝNĚ

.

K sušení vybírejte zdravé a zcela zralé plody bez známek hniloby. Slupka by měla být bez skvrn a známek poškození. Dýni dobře omyjte, nakrájejte a odstraňte měkkou část a semena (ty si uschovejte – o možnostech jejich zpracování se dočtete níže).

.


.

.


.

Sušená dýně do polévek a omáček

.

Dýni oloupejte a dužinu nakrájejte na úzké plátky cca 0,5 cm. Jednotlivé plátky naskládejte do sušičky ovoce. Sušená dýně se hodí do polévek, na saláty i k masu. 

Sušená dýně nasladko

.

Dužinu z dýně nakrájejte na plátky nebo kostičky velikosti 2x2 cm a vložte do vody se lžičkou kyseliny citronové. Nechte 24 h naložené. Poté vodu slijte a dýni vložte do nálevu z vody a cukru a dejte povařit, dokud nebude měkká. Můžete přidat skořici nebo jiné koření pro zvýraznění chuti. Povařenou dýni nechte okapat, rozložte na plata sušičky ovoce a usušte. Sušená dýně je výborná na zimní mlsání.

MRAŽENÁ DÝNĚ

.

Dýni omyjte, nakrájejte, oloupejte a zbavte semínek. Dužinu nakrájejte na kostky a dejte zamrazit. Aby se vám později mražená dýně lépe odebírala, doporučujeme jednotlivé kousky dýně rozložit na tácek vyložený pečicím papírem a nechat zamrazit. Poté přendejte do vhodných krabiček nebo sáčků. Zamrazit můžete také hotové dýňové pyré, které se hodí především na přípravu polévek a omáček.

ZAVAŘENÁ DÝNĚ

.

Dýni můžete zavařovat na nespočet způsobů. Jako běžný kompot, džem, chutney nebo pyré. Správně zavařené zásoby dýně vám vydrží i po několik let. K zavařování můžete využít zavařovací elektrické hrnce, multifunkční hrnce, běžnou elektrickou troubu, myčku nádobí nebo obyčejný velký hrnec s teploměrem.

.

Dýňový džem s jablky

.

Suroviny: 1 kg dužiny z dýně, 1 kg jablek, 2 citróny, 1,5 kg želírovacího cukru, 3 balíčky vanilkového cukru, šťáva z 1 citrónu

.

Postup: Dýňovou dužinu a oloupaná jablka zbavená jádřince nakrájejte na 1cm kostičky a rozvařte ve vodě. Přidejte cukry a citronovou šťávu. Za stálého míchání přiveďte k varu a vzniklou kaši ještě krátce povařte. Směs plňte do čistých a suchých skleniček a sterilizujte 20 minut při teplotě 85 °C.

Pikantní dýňové chutney

.

Suroviny: 1 kg dýně, 4 kyselá jablka, 2 cibule, 1 chilli paprička, 1 červená paprika, 4 lžíce octa, 2 lžičky hořčičného semínka, 1 lžíce soli, 1 lžička mletého zázvoru, 2 lžičky červeného pepře, 1 lžička černého pepře, 2 lžíce hnědého třtinového cukru

.

Postup: Dužinu z dýně a oloupaná jablka bez jádřinců nakrájejte na kostičky, dejte do hrnce společně s jemně pokrájenou chilli papričkou, červenou paprikou a cibulí. Přidejte koření, cukr, ocet a promíchejte. Přiveďte k varu a vařte přibližně 25 minut, dokud není dýně měkká. Můžete občas podlít vodou. Horké chutney dejte do čistých a suchých sklenic a sterilizujte na 85 °C po dobu 20 minut. Skladujte na tmavém a chladném místě.

USKLADNĚNÍ ČERSTVÉ DÝNĚ

.

Ke skladování jsou vhodné dobře uzrálé dýně sklizené před příchodem prvních mrazíků. Dobře zralou dýni poznáte podle tvrdosti a barvy slupky – nezralé plody jsou lesklé a do slupky lehce uděláte rýhu nehtem, zralé plody mají matnou barvu a slupku tvrdou. Takto sklizené plody totiž vydrží až o 3 měsíce déle než dýně, které přešly mrazem. Dalším důležitým bodem je uchování alespoň 5cm stopky, která brání dýni před napadením houbovými chorobami.  Dýni uchovávejte na chladném a suchém místě, kde se teplota pohybuje kolem 10 °C. Dýni položte na dřevěný rošt nebo polici. Pokud skladujete více plodů, dbejte na to, aby se vzájemně nedotýkaly. Správně uskladněné dýně vám vydrží až do jara.

.

JAK VYUŽÍT SEMÍNKA Z DÝNĚ?

.

U většiny receptů a způsobů zpracování dýně semínka nenajdou využití. To však neznamená, že patří do koše. Dýňová semínka jsou chutná, ale hlavně také velmi zdravá. Můžete je konzumovat syrová nebo pražená.

.

Pražená dýňová semínka

.

Suroviny: dýňová semínka, sůl, voda

.

Postup: Semínka důkladně očistěte, ideálně pod tekoucí vodou. Do misky s vodou přidejte sůl, nechte ji rozpustit a poté do ní vložte přes noc semínka. Poté semínka usušte, lehce je promíchejte s olivovým olejem a okořeňte podle chuti. Můžete vyzkoušet sladkou, slanou i pikantní variantu. Okořeněná semínka vyskládejte na pečicí papír a dejte do trouby rozehřáté na 200 °C, dokud nebudou mít zlatavou barvu (cca 30-40 minut). Průběžně kontrolujte a protřepejte, aby se nespálila. Pražená semínka by měla být krásně křupavá. Můžete je konzumovat samotné, nebo je přidat do polévky či salátu. Pokud je nespotřebujete hned, vychladlá semínka můžete vložit do vzduchotěsné sklenice, kde vám vydrží po několik týdnů.

OKAMŽITÁ SPOTŘEBA DÝNĚ

.

Chcete-li si na své dýni pochutnat okamžitě, můžete se inspirovat recepty, které jsme zveřejnili v našem dřívějším článku „15 chutných receptů, jak zpracovat dýni“.