Jak si zlepšit spánek v horkém počasí

14.07.2023

Nedaří se vám v tomto horkém počasí usnout? A když už zaberete, několikrát za noc se stejně probudíte celí upocení? Ráno jste rozlámaní a bez energie? Poradíme vám, jak zlepšit podmínky pro spánek i během těchto horkých dnů.

Pokojová teplota hraje pro náš spánek jednu ze zásadních rolí. Ložnice by měla být nejchladnější místností v domácnosti. Chcete-li se dobře a kvalitně vyspat, ideální teplota by se měla pohybovat maximálně do 20 stupňů. Jak toho ale v tomto vedru dosáhnout, pokud nemáte klimatizovanou domácnost?

.

Větrejte jen ráno a během noci

.

Okna otevírejte pouze na noc a hned po probuzení je zavřete a zatemněte pomocí závěsů nebo žaluzií. Zabráníte tak průniku slunečních paprsků a horkého vzduchu do místnosti. Pokud vám bude v noci horko i přes otevřená okna, pověste do nich ručník namočený do ledové vody.

.

Oblékněte sebe, polštář i peřinu do přírodních materiálů

.

V létě používejte výhradně přírodní textilie – bavlna, satén, bambus. Jsou lépe prodyšné, takže zaručí lepší cirkulaci vzduchu a vy se budete méně potit. Pyžamo můžete odložit úplně.

.

Večerní cvičení přesuňte na ráno

.

Vyhněte se náročným aktivitám a cvičení těsně před spaním. Zvýšilo by vám tělesnou teplotu a usínalo by se vám mnohem hůře. Zacvičte si raději ráno, příjemně si tak nastartujete nový den i metabolismus.

Před spaním si dopřejte studenou sprchu

.

Okamžitého snížení vaší tělesné teploty docílíte studenou sprchou těsně před spaním. Pokud by to byl pro vás velký šok, pomůže i vlažná voda.

.

Vyhněte se alkoholu

.

Po alkoholu sice usnete rychleji, ale kvalita spánku bude mizerná, a navíc vám během horké noci hrozí dehydratace. Konzumace alkoholu narušuje tzv. REM fázi spánku, která má za následek špatnou koncentraci a poruchy paměti.

Pořiďte si vhodný ochlazovač

.

Spánek vám mohou zpříjemnit nejrůznější ochlazovače. Pokud nechcete investovat do drahých klimatizací, můžete vyzkoušet levnější variantu v podobě mobilní klimatizace. Dobře poslouží také ochlazovače vzduchu nebo letní ventilátory. Chcete-li se dozvědět více, přečtěte si související článek „Nepusťte si vedro domů aneb jak se v létě příjemně ochladit“.

.

.