Jak se ohřát pomocí koření?

12.01.2024

Zahřejte se zevnitř. Využijte sílu koření pro příjemné prohřátí. Během zimy hledáme různé způsoby, jak se zahřát. Místo pouhého spoléhání na teplé oblečení a deky můžete vyzkoušet sílu koření, které nejen zahřeje váš žaludek, ale také přinese do jídla neuvěřitelnou chuťovou paletu a řadu zdravotních výhod.

Jaké koření dokáže zahřát?

.

Koření je téměř zázračná ingredience. Dokáže nejen naladit naše chuťové buňky, ale také ulevit od bolestí, stresu a zahřát tělo. Mezi nejznámější „hřejivé“ koření patří hřebíček, skořice, vanilka, zázvor, kardamom, kurkuma, chilli a pepř.

.

Hřebíček

.

Hřebíček má teplé a aromatické vlastnosti. Přidejte ho do horkých nápojů nebo do marinád pro maso. Zahřeje prochladlé končetiny, přispívá ke správnému prokrvení, pomáhá snížit krevní tlak a je vhodný proti kašli a respiračním infekcím. Žvýkání hřebíčku působí dezinfekčně a slouží jako prevence proti zánětům v ústech a bolesti zubů.

Hřebíčkový čaj: Černý čaj společně se 2 rozdrcenými hřebíčky zalijte horkou vodou a nechte vyluhovat po dobu asi 3 minut. Poté přeceďte, přidejte 2 lžičky medu a kolečko citronu.

.


.

.

.

prohlédněte si všechny nerezové rychlovarné konvice Concept


.

Skořice

.

Skořice má nejen výraznou chuť, ale také vlastnosti, které podporují prokrvení. Přidejte ji do cereálií, ovocných salátů nebo každodenních nápojů. Skořice je skvělou volbou pro každého, koho trápí studené nohy. Podporuje krevní oběh a velmi často se přidává do mastí, které slouží k prohřátí svalů i odbourávání podkožního tuku. Je také velkým zdrojem vitamínů a minerálních látek. Především v zimních měsících je vhodné skořici zařadit do svého jídelníčku, působí totiž preventivně proti nachlazení, rýmě i kašli a posiluje imunitní systém. Skořice vám také pomůže při hubnutí, protože působí příznivě na metabolismus.

Horká skořice: Do hrnku dejte kávovou lžičku mleté skořice, zalijte horkou vodou a nechte 5 minut louhovat. Ochuťte šťávou z citronu, medem a trochou zázvoru (můžete použít nadrobno nakrájený čerstvý nebo cca 1 lžičku mletého).

.

Vanilka

.

Vanilka má nejen hřejivé, ale také zklidňující vlastnosti. Velmi často se používá v masážních olejích, sprchových gelech nebo koupelnových solích. Dokáže také redukovat vrásky a eliminovat stařecké skvrny.

Horké vanilkové mléko: Litr mléka společně se semínky z vanilkového lusku zhruba 5 minut povařte. V misce smíchejte 2 lžíce smetany, 2 žloutky a vanilkový cukr. Pomalu přimíchejte do horkého mléka a podávejte posypané mletou skořicí.

.


.

.

.

prohlédněte si všechny skleněné rychlovarné konvice Concept


.

Zázvor

.

Přezdívku všelék získal zázvor zcela právoplatně. Má antibakteriální a protizánětlivé účinky a pomáhá v prevenci proti nachlazení. Jeho štiplavá chuť aktivuje kardiovaskulární systém a zahřívá organismus. Je účinný proti bolesti hlavy, snižuje hladinu cholesterolu, funguje proti nevolnosti, ulevuje od pálení žáhy a nadýmání.

Zázvorový likér: Oloupejte 1 pomeranč, 1 citrón a cca 10 cm čerstvého zázvoru a nakrájejte na menší kousky, které vložte do sklenice, přidejte med a vše zalijte 0,5 l čisté vodky. Nechte louhovat 3 dny, poté sceďte, přelijte do sklenice a skladujte v lednici.

Zázvorový med: Do uzavíratelné sklenice navrstvěte na jemné plátky nakrájený oloupaný zázvor a citrony. Zalijte domácím medem, uzavřete a dejte do lednice. Podávejte formou čaje – pár lžiček směsi zalijte vodou o teplotě cca 80 °C.

Voňavý sirup ze směsi hřejivého koření: Nejdříve si ve hmoždíři roztlučte 3 kuličky pepře, nového koření, 5 kousků hřebíčku, 2 celé skořice a 1 badyán. Do hrnce nalijte 2 hrnečky vody, přidejte 1 hrnek třtinového cukru a nechte rozpustit. Poté přidejte rozdrcené koření, přidejte lžičku mletého zázvoru, půl lžičky kardamomu a špetku mletého muškátového oříšku. Vařte na mírném plamenu 20 minut. Odstavte, nechte vychladnout a poté přeceďte přes sítko. Nechte 2 dny uležet v lednici. Sirup je výborný do kávy nebo do čaje.

.


.

.

.

prohlédněte si všechny keramické rychlovarné konvice Concept


.

Chilli, Pepř

.

Obecně platí, že pálivé koření zahřívá. Ať už se jedná o chilli nebo pepř, přidáte-li si ho v dostatečném množství do jídla, zahřejete se téměř okamžitě. Oba zmíněné druhy podporují totiž krevní oběh. V pepři díky látce piperein, v chilli díky kapsaicinu.

Horká čokoláda s chilli: Připravte si horkou čokoládu tak, jak ji máte nejraději. Nakonec do ní vmíchejte trochu chilli koření a uvidíte, že zima si na vás nepřijde.

.

Kurkuma

.

Mezi další hřejivé koření patří kurkuma. Vyniká antioxidačními účinky, působí pozitivně na trávení, ulevuje od menstruačních bolestí a žaludečních nevolností.

Zlaté mléko: Do hrnce dejte 2 lžičky kurkumy, přidejte 400 ml mandlového (nebo jiného rostlinného) mléka, 2 špetky kajenského pepře, lžičku mleté skořice, lžičku kokosového oleje a krátce povařte cca 3 minuty. Nechte lehce vychladnout a poté přidejte 2 lžičky medu. Tento horký nápoj vás krásně prohřeje a také uklidní, takže je vhodný např. před spaním.

.

.


.

.

.

prohlédněte si všechny retro rychlovarné konvice Concept


.

Kardamom

.

Přidejte kardamom do horkého mléka nebo čaje. Jeho aromatická chuť a hřejivé vlastnosti poskytnou okamžité uvolnění.