Jak pečovat o granitový dřez?

23.08.2023

Granitové dřezy se zabydlely ve většině domácností. A není se čemu divit. Nejenže jsou velmi atraktivní na pohled, ale nabízejí i skvělé vlastnosti. V dnešním článku vám poradíme, jak je správně čistit a čemu se naopak vyhnout.

Dřezy patří k nejzatěžovanějším místům v kuchyni a během dne dostanou pořádně zabrat. Proto vám přinášíme osvědčené rady na čištění, aby váš granitový dřez vypadal krásně po dlouhá léta.

.

Granitové dřezy Concept obsahují více než 80 % drceného kamene a 15-20 % pojiva. Díky této technologii jsou velmi pevné a odolají vnějšímu tlaku. Povrch dřezu je neporézní a hladký, což výrazně usnadňuje čistění a údržbu. Přestože je žulový povrch dřezů odolný a dobře chráněný před vnějšími vlivy, každodenní a pravidelná péče o dřez prodlužuje jeho životnost.

Hlavní výhody granitových dřezů:

  • Kvalitní a pevný materiál
  • Vysoká odolnost proti mechanickému i chemickému poškození, vysokým teplotám (krátkodobě až 280 °C), UV záření a vzniku skvrn
  • Stálobarevnost
  • Dlouhá životnost
  • Hladký povrch, který se snadno udržuje
  • Nepřenáší vibrace a nerezonují
  • Nadčasový design
  • Barevné variace

.

Pravidelné čištění dřezu

.

Dřez čistěte po každém použití. Stačí ho otřít houbičkou namočenou v jarové vodě nebo jiným tekutým čisticím prostředkem, který však neobsahuje abrazivní částice. Poté dřez opláchněte čistou vodou a vysušte. Předejdete tak usazování vodního kamene, který by na dřezu zanechal nevzhledné skvrny.

.

Jak na zanešené nečistoty?

.

Větší nečistoty a usazeniny odstraníte roztokem octu nebo čisticím prostředkem, který ocet obsahuje. Použít můžete také jedlou sodu nebo kyselinu citronovou smíchanou s vodou. Po vyčištění dřez opět důkladně vysušte měkkou utěrkou. 

.

Postup na přípravu octového roztoku: smíchejte ocet a vodu v poměru 3:1

.

Čas od času výrobek umyjte mlékem bez abrazivních částic vhodným pro granitové dřezy. Povrch opláchněte teplou vodou a osušte měkkou utěrkou.

.

.

.

.


.

Důležité upozornění

.

Ačkoliv je povrch dřezu odolný teplotě až do 280 °C pamatujte, že kuchyňské nádobí se může zahřát i na vyšší teplotu. Pokud je navíc horké nádobí odloženo na mokrý povrch, zvyšuje se riziko nenávratného poškození vnějšího povrchu dřezu. Horké nádobí doporučujeme odkládat na podložky k tomu určené.

.

Nevhazujte do dřezu hrnce, pánve nebo ostré kovové výrobky.

.

Nenechávejte agresivní potraviny jako je sůl, ocet, hořčice, červené víno a černý čaj na povrchu dřezu po delší dobu. Ihned po vylití do dřezu jej opláchněte teplou vodou.

.

K čištění nepoužívejte drátěnky a jiné kovové houbičky.

.

Vlhké houbičky a hadříky nenechávejte položené na dřezu - předejdete tak usazování vodního kamene.

.

Nevylévejte do dřezu horký olej.