Jak naložit houby

12.10.2023

Nakládané houby jsou dalším chutným způsobem, jak si své úlovky z lesa uchovat do další houbové sezóny. Možností, jak houby naložit je mnoho. Nejznámější variantou je sladkokyselý nálev, houby však můžete naložit také do vína, soli nebo oleje. Jak na to, aby vám vaše zásoby ve skleničkách vydržely co nejdéle, vám poradíme v dnešním článku.

Jaké houby nakládat?

.

K zavařování se nejlépe hodí čerstvé, menší a pevné houby – hřiby, lišky, ryzce, žampiony, václavky, holubinky nebo hlíva.

.

Příprava skleniček na zavařování

.

K úspěšnému zavařování jsou nezbytně nutné perfektně čisté sklenice a víčka. Proto je před zavařováním sterilizujte. Využít můžete myčku nádobí, troubu nebo velký hrnec, ve kterém sklenice i víčka ve vroucí vodě 10 minut vyvařte. Poté je nechte důkladně vyschnout.

.

Příprava hub na zavařování

.

Houby důkladně proberte – červivé a plesnivé houby nevykrajujte, ale rovnou vyhoďte. Očistěte pod proudem vody a nakrájejte na menší kousky, malé houby můžete ponechat vcelku. Nakrájené houby nechte přejít v osolené vodě varem – cca 10 minut. Sceďte, propláchněte vodou a nechte odkapat.

Jak naložit houby v octu?

.

Receptů na octový nálev naleznete nespočet, ale v základu jsou velmi podobné. Připravit můžete sladkokyselý nebo jen kyselý s vynecháním cukru. Na litr nálevu budete potřebovat 600 ml vody, 400 ml 8% octa, 50 g cukru, 2 lžičky soli, nové koření, bobkový list, tymián, hořčičné semínko a černý pepř. Všechny suroviny dejte do hrnce a 5 minut povařte. Nálev nechte vychladnout. Do sterilizovaných skleniček vložte půlkolečka cibule, předem povařené a vychladlé houby a zalijte nálevem. Sterilizujte v zavařovacím hrnci při 100 C° přibližně půl hodiny. Poté sklenice vyjměte a otočte na pár minut dnem vzhůru, aby se víčka dobře „uchytila“. Do skleniček můžete přidat také mrkev, celer, papriku, česnek nebo feferonku.

.

Jak naložit houby ve víně?

.

Vinný lák připravíte opět z 8% octa a vína v poměru 1:2. Podobně jako do běžného octového nálevu přidejte cukr, sůl, pepř, bobkový list, nové koření a vše 5 minut povařte. Další postup je stejný jako u nakládání v octovém nálevu.

Jak naložit houby v sádle?

.

Houby očistěte a nakrájejte. Na pánvi rozpusťte trochu sádla, přidejte houby a 15 minut smažte, dokud je nezbavíte vody. Vysmahnuté houby dejte do čistých zavařovacích sklenic, zalijte je rozpuštěným sádlem a sterilizujte alespoň 45 min. při 95 C°.

.

V čem zavařovat?

.

Nejjednodušším a zároveň nejpohodlnějším způsobem je zavařování v elektrickém zavařovacím hrnci. Ale co dělat, pokud doma žádný nemáte? Využít můžete klasický velký hrnec s teploměrem, elektrickou troubu nebo myčku nádobí. Pokud zvolíte troubu, připravte si pečicí plech a nalijte do něj horkou vodu do výšky cca 2 cm. Dobře uzavřené sklenice vyskládejte na plech a opatrně ho vložte do spodní části trouby předehřáté na 95 C°. Sterilizujte přibližně 40 minut. Poté sklenice vyndejte, otočte víčkem dolů a nechte vychladnout. V případě myčky naskládejte uzavřené sklenice víčky nahoru tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Zvolte nejdelší program na nejvyšší teplotu.

.

.

.

.

Jak naložit houby bez zavařování?

.

Budete potřebovat nálev, který vytvoříte z octa a vody v poměru 1:4. Přidejte 2 nakrájené cibule, 2 stroužky česneku, špetku soli, tymián, 4 kuličky nového koření, pepř, jalovec a lžíci cukru. Do nálevu vložte povařené a propláchnuté houby a vařte přibližně 5 minut. Horkou směs hub s cibulí a česnekem naplňte do sterilizovaných sklenic, zavíčkujte, postavte „vzhůru nohama“ a nechte vychladnout. Houby vydrží i několik let a zároveň se mohou hned druhý den konzumovat.

.

Jak naložit houby do soli?

.

Nakládání hub do soli je velmi jednoduché. Sůl funguje jako přírodní konzervant a uchová houby po dobu až 6 měsíců. Zdravé, tvrdé houby očistěte a nakrájejte. Do sklenic vkládejte na střídačku vrstvu soli a hub. První a poslední vrstvu musí vždy tvořit sůl. Dobře uzavřete a skladujte na chladném a tmavém místě.

.

Jak naložit houby v oleji?

.

Houby očistěte a nakrájejte na kousky. Vložte do čistých a suchých sklenic. Osolte, opepřete, okmínujte a zalijte kvalitním (nejlépe olivovým) olejem. Můžete proložit čerstvými bylinkami nebo koprem. Zavíčkuje a nechte v chladu minimálně 4 týdny marinovat.

.

Další související články

.