Co způsobuje suchý vzduch v domácnosti a jak mu předcházet?

14.11.2023

A je to tu zase. Začátek topné sezóny a s ní spojené problémy se suchým vzduchem v domácnosti. Jakým způsobem vám může suchý vzduch škodit, jak ho poznáte a jak docílit ideální vlhkosti se dočtete v dnešním článku.

Jaká by měla být ideální vlhkost v domácnosti?

.

Vlhkost vzduchu by se zejména v domácnosti neměla podceňovat. Jedná se totiž o velmi důležitý parametr, který má bezprostřední vliv na naše zdraví i na kvalitu bydlení. A jakou vlhkost bychom tedy doma měli mít?  Optimální hodnota by se měla pohybovat v rozmezí 40–60 %. Na základě vědeckých studií bylo zjištěno, že vlhkost vzduchu má významný vliv na přenos virů. Ve výrazně suchém nebo naopak příliš vlhkém prostředí je schopnost virů přežívat na povrchu předmětů dramaticky vyšší, než v prostředí s relativní vlhkostí okolo 50 %. Proto je dobré si vlhkost v domácnosti hlídat a udržovat ji na správné hodnotě.

Jak suchý vzduch ovlivňuje naše zdraví?

  • zvyšuje schopnost přežívání virů a bakterií na povrchu předmětů
  • vysušuje sliznice, které ztrácí přirozenou obranyschopnost proti virům a bakteriím
  • způsobuje dýchací potíže, kašel, záněty nosohltanu, onemocnění horních i dolních cest dýchacích, bolesti dutin
  • vysušuje pokožku – nebezpečné zejména u lidí s atopickým ekzémem a u malých dětí (pokožka je suchá, svědí a praská), zvyšuje náchylnost k tvorbě vrásek
  • vysouší vlasy, které jsou poté bez lesku a mají vyšší náchylnost k lámání
  • suchý vzduch má vliv na popraskané rty a podrážděné oči
  • zvyšuje riziko vzniku alergií
  • má vliv na nekvalitní spánek, podporuje a zhoršuje chrápání
  • zvyšuje únavu
  • podporuje usazování prachu díky zvýšenému podílu statické elektřiny

Suchý vzduch neovlivňuje pouze naše zdraví, ale také zdraví našich domácích mazlíčků, neprospívá pokojovým rostlinám a může poškodit i vybavení domácnosti. Nejlepším a velmi oblíbeným řešením, jak těmto problémům předejít, je pořízení zvlhčovače vzduchu.

.


.

.


.

Kdy máme problém se suchým vzduchem?

.

Pokud doma hodnota vlhkosti klesne pod 40 %, máme problém se suchým vzduchem. Zejména v zimě, kdy je topná sezóna, je vzduch v domácnosti přesušený a vlhkost se v mnoha případech pohybuje na hranici 20 %. Optimální vlhkost je však dobré hlídat po celý rok, protože i v letních měsících může klesnout na nízkou hodnotu, a to nejen vlivem počasí, ale také používáním klimatizací. Správně nastavenou vlhkostí vzduchu omezíme nejen šíření nebezpečných virů, ale zároveň si doma nastavíme ideální klima pro zdravé bydlení.

Zvlhčovač, který pohlídá optimální vlhkost v místnosti, odstraní zápach, viry i bakterie

.

Chcete doma docílit optimální vlhkosti a ideálního ovzduší, aniž byste se museli o cokoliv starat?  Vyzkoušejte zvlhčovač ZV2021 s automatickým režimem, který vám pohlídá optimální vlhkost v závislosti na teplotě v místnosti. Oproti obdobným modelům je navíc vybaven UVC lampou a plazmou, které minimalizují množství virů v ovzduší a odstraňují zápach. Plazma vypouští do vzduchu pomocí vysokého napětí kladné a záporné ionty jaké se vytvářejí v přírodě. Ty se následně shlukují a zneškodňují viry poletující ve vzduchu, snižují prašnost, rozkládají škodlivé plyny a osvěžují vzduch. Ultrafialové záření typu C narušuje buněčnou strukturu DNA bakterií, virů, plísní a dalších mikrobů a brání jejich dalšímu množení.

Vůně, která pomáhá

.

Většinu zvlhčovačů Concept můžete využít také pro aromaterapii, která ve vašem domově navodí příjemnou atmosféru. Esenciální oleje vám pomohou k lepší náladě, uvolní vaši mysl, zlepší spánek a také uleví od zdravotních komplikací. Vůně eukalyptu např. pomůže od bolesti hlavy, uvolní dýchací cesty a celkově podpoří váš imunitní systém. Levandule vás zbaví stresu, zmírňuje příznaky alergií a je skvělá pro klidný spánek. Vůně skořice povzbudí a dodá energii, růže probouzí myšlenky a navodí pocit štěstí a radosti a vůně máty či citronely odpudí mouchy a komáry.

.


.

.


.